Wat is een dwangstoornis?
Mensen met een dwangstoornis moeten constant aan iets denken waar ze eigenlijk helemaal niet aan wil denken. Ze moeten van zichzelf bepaalde dingen blijven doen, zoals steeds weer kijken of er geen viezigheid op de grond ligt, heel vaak de handen wassen of steeds allerlei dingen precies rechtzetten. Ze zijn daar vaak lang mee bezig en kunnen heel bang worden als ze het niet doen. Dit noemen we dwanghandelingen. Door deze dwanghandelingen blijft er vaak geen tijd meer over voor het dagelijkse en gewone leven.
Wat betekent dit voor jou?
Als je vader of moeder een dwangstoornis heeft kan dit voor jou ook erg lastig zijn. Het is soms moeilijk te begrijpen waarom je ouder zich zo gedraagt. Je ouder doet dit niet expres. Hij of zij weet zelf ook dat hun gedrag niet nodig is, maar kan het gedrag niet zomaar stoppen. Erover praten met je ouder kan helpen.
“Mijn zusje en ik moeten heel goed opletten dat we niets vuil maken. We mogen niet met onze handen aan de deuren komen, want dan komen er vingers op. Die gaat mijn moeder dan meteen wegpoetsen. Eigenlijk mogen we nergens aankomen.”
-jongen met moeder met een dwangstoornis