Eetstoornis

Eetstoornis

Wat is een eetstoornis?

Mensen met een eetstoornis eten véél te veel of juist véél te weinig. Ze zijn meestal erg bang om dik te worden. Soms voelen ze zich ook heel dik, terwijl ze in werkelijkheid erg mager zijn. Mensen met een eetstoornis zijn vaak ook somber en verdrietig en piekeren veel.

Er zijn verschillende vormen van een eetstoornis: anorexia, boulimia nervosa en eetbuienstoornis. We geven hieronder extra informatie over deze drie verschillende vormen van een eetstoornis.

Anorexia

Mensen met anorexia voelen zich vaak erg dik en lelijk. Dit is voor anderen moeilijk te begrijpen, omdat iemand met anorexia vaak erg dun is. Ze doen er alles aan om zoveel mogelijk af te vallen. Mensen met anorexia eten daarom erg weinig, ook als ze wel honger hebben. Ook doen ze vaak veel aan sport om nog sneller af te vallen.

Boulimia nervosa

Mensen met boulimia nervosa piekeren veel over hun uiterlijk en gewicht. Ze hebben vaak wel een normaal gewicht. Als ze zich verdrietig of boos voelen gaan ze enorm veel eten. Dat heeft niets met honger te maken. Mensen met boulimia nervosa zijn erg bang om aan te komen van al dat eten. Ze proberen daarom het eten van hun ‘eetbui’ zo snel mogelijk weer kwijt te raken, door over te geven of extreem veel te gaan sporten. Ook schamen ze zich er vaak voor dat ze zo veel eten. Ze doen er alles aan om hun eetbuien geheim te houden.

Eetbuienstoornis

Een eetbuienstoornis (in het Engels: Binge Eating Disorder) lijkt erg op boulimia nervosa. Mensen met een eetbuienstoornis hebben ook regelmatig eetbuien. Ze piekeren veel over hun uiterlijk en gewicht. Ze willen graag slank zijn. Anders dan bij boulimia proberen mensen met een eetbuienstoornis het eten na een eetbui niet kwijt te raken. Ze zijn daardoor vaak te zwaar.

Wat betekent dit voor jou?

Als je ouder een eetstoornis heeft kan dit voor jou ook erg lastig zijn. Het is lastig te begrijpen waarom je ouder niet gewoon normaal eet. Ook kan je vader of moeder door de eetstoornis vaak verdrietig zijn of minder goed luisteren dan anders. Misschien is het lastig om hier met je ouder over te praten doordat hij/zij zich schaamt voor de problemen. Toch kan het wel helpen om hier met je vader of moeder over te praten.

Mijn moeder gaat heel veel eten als ze zich boos of verdrietig voelt. Ze heeft als kind nare dingen meegemaakt en als ze daaraan denkt krijgt ze een rotgevoel. Dan eet ze bijvoorbeeld een hele cake, een bak roomijs en vijf boterhammen met pindakaas achter elkaar.”

-meisje met een moeder met een eetstoornis

Meer informatie

Wat betekent het precies om een eetstoornis te hebben? Dit leggen ze uit in een Engelstalige filmpje van de Australische website COPMI. Bekijk hier het filmpje.

Scroll naar top