Niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel

Wat is niet-aangeboren hersenletsel?

Als mensen ergens in hun leven schade oplopen aan de hersenen, is er sprake van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Er zijn twee verschillende vormen van NAH. Bij traumatisch hersenletsel is schade ontstaan door bijvoorbeeld een val, (verkeers)ongeluk of geweld waarbij het hoofd wordt geraakt. Bij niet-traumatisch hersenletsel is schade ontstaan door een proces in de hersenen zelf, zoals een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding), infectie, gebrek aan zuurstof, tumor of epilepsie.

Als mensen schade oplopen aan de hersenen kunnen ze veranderen. Zo kunnen ze zich anders gaan bewegen, anders gedragen en soms ook anders denken en praten dan ze vroeger deden. Bij sommige mensen veroorzaakt het hersenletsel veel problemen, maar dat is niet bij iedereen het geval.

Door NAH kunnen mensen verschillende problemen ervaren:

  • Vermoeidheid
  • Vergeetachtigheid
  • Moeilijk op woorden komen
  • Trager denken
  • Moeite met concentreren
  • Moeite met plannen en organiseren
  • Minder goed tegen prikkels kunnen, zoals harde geluiden, fel licht of drukte
  • Lichamelijke gevolgen, zoals (halfzijdige) verlamming, verlies van spierkracht en epilepsie
  • Gedragsverandering, iemand wordt bijvoorbeeld sneller boos, is somber, kan zichzelf slecht remmen

Wat betekent dit voor jou?

Als je ouder niet-aangeboren hersenletsel oploopt dan kan dit voor jou ook erg lastig zijn. Het kan moeilijk te begrijpen zijn waarom je vader of moeder zich opeens anders gedraagt dan eerst. De hersenen hebben schade opgelopen en werken dus niet meer zoals eerst. Je ouder kan hier zelf niks aan doen. Het kan ook lastig zijn als dit ook gevolgen heeft op wat jij zelf kan en mag thuis. Misschien vind je het moeilijk om hierover te praten met je ouder. Het kan ook zijn dat je ouder zich schaamt voor de problemen die hij/zij ervaart. Dit maakt het nog weer extra moeilijk om hierover te praten. En dat terwijl ongeveer 3% van de Nederlanders last heeft van niet-aangeboren hersenletsel.

“Bijna alles kost meer tijd voor mijn vader: koken, eten en zelfs praten. Als ik gewoon even snel wat wil weten, kan ik soms mijn geduld verliezen. Ik vind het zielig voor hem en help hem met allemaal dingen in huis, maar tegelijkertijd kan ik de situatie gewoon irritant vinden.”

-meisje met een vader met NAH

Meer informatie

Als je meer informatie wilt lezen over NAH kun je kijken op www.hersenletsel.nl. Dit is een vereniging voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten. 

Scroll naar top