Je vader of moeder heeft problemen, maar hoe gaat het eigenlijk met jou?
Als je vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft, is het voor jou waarschijnlijk ook moeilijk. Voel je je boos, verdrietig of schuldig? Maak je je zorgen over je ouder? Vaak wisselen gevoelens elkaar af. Iedereen verwerkt dit op zijn/haar eigen manier. Deze dubbele gevoelens zijn heel normaal, maar lastig. Misschien zijn je gevoelens minder verwarrend als je dit bedenkt: je kunt van je ouders houden èn van hun gedrag balen. Deze gevoelens kunnen samengaan.
Je hoeft je niet te schamen
Vraag van een jongere
Sinds mijn vader zich zo raar gedraagt, durf ik geen vriendjes meer mee naar huis te nemen. Ik ben bang dat ze mij dan ook raar gaan vinden. Ze vragen mij de laatste tijd waarom we nooit bij mij thuis afspreken. Wat moet ik nu?
Antwoord van een professional
Je hoeft je niet te schamen voor het gedrag van je ouder. Jij kunt er ook niks aan doen dat het er thuis anders aan toe gaat dan bij anderen. Andere mensen begrijpen misschien niet volledig jouw situatie, maar als je het uitlegt kan diegene proberen zich in te leven in jouw situatie. Op de pagina ‘Hoe zorg ik voor mijzelf?’ vind je tips hoe je dit gesprek kan aanpakken.
Je bent niet de enige
Vraag van een jongere
Soms voelt het alsof ik de enige ben. Het zou mij heel erg helpen om contact te hebben met iemand die hetzelfde meemaakt. Maar hoe kom ik in contact met deze jongeren?
Antwoord van een professional
Je bent echt niet de enige die dit meemaakt. Zo’n 577.000 kinderen zitten in een vergelijkbare situatie. Dit gaat om 1 op de 5 jongeren in een gemiddelde schoolklas. Veel van jullie lopen waarschijnlijk tegen dezelfde dingen aan.
Kijk eens bij ‘Verhalen van anderen’ om ervaringsverhalen te lezen van andere jongeren met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen.
Wil je via een chatcursus in gesprek met jongeren in een soortgelijke situatie? Geef je dan op voor de ‘Online groepscursus’
Wil je via een chatcursus in gesprek met jongeren in een soortgelijke situatie? Geef je dan op voor de ‘Online groepscursus’
Hoe voel jij je?
Sta bij je eigen gevoel stil, zelfs al is het negatief. Het kan zijn dat je door de psychische of verslavingsproblemen van je ouders je eigen gevoelens wegcijfert. Je vindt die gevoelens misschien niet belangrijk genoeg of je hebt wel wat anders aan je hoofd. Het kan moeilijk zijn om te laten zien wat je voelt. Toch is het belangrijk. Anders blijf je ermee zitten en dat kan zelfs hoofdpijn of andere lichamelijke klachten geven.
Boosheid, verdriet en teleurstelling mogen. Het net zulke gevoelens als vreugde, blijdschap en angst. Het is niet goed en niet slecht. Het hoort erbij.
Negatieve momenten mogen er zijn, maar probeer ook aandacht te schenken aan positieve momenten. Het is belangrijk dat jij je goed voelt over jezelf, jezelf waardeert om wie je bent en positief denkt. Positieve gedachten geven je kracht en helpen je door moeilijke periodes heen. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen ‘Wat ging er goed vandaag?’ of ‘Waar ben ik trots op?’.
Er over praten kan helpen
Vraag van een jongere
Ik probeer de problemen thuis altijd zoveel mogelijk verborgen te houden. Ik wil anderen namelijk niet tot last zijn. Maar ik vind het soms best lastig dat ik hier met niemand uit mijn omgeving over kan praten. Wat kan ik hieraan doen?
Antwoord van een professional
Voor de buitenwereld verborgen houden wat er thuis gebeurt kan vervelende gevolgen hebben. Niemand kan je steunen en anderen begrijpen je niet. Het verbergen kost ook energie. De kans is groot dat mensen uit jouw omgeving wel degelijk iets merken. Ze praten er misschien niet over uit respect voor jou of ze weten niet hoe ze erover moeten beginnen. Zet daarom zelf de stap om er met iemand over te praten. Het is belangrijk om jezelf niet onzichtbaar te maken.
Jij kan er niks aan doen
Vraag van een jongere
IIk heb soms het gevoel dat de problemen van mijn moeder aan mij liggen. Doe ik iets verkeerd? Is het mijn schuld dat mijn moeder zich zo voelt?
Antwoord van een professional
Het ligt niet aan jou! Jij kan er niks aan doen dat je ouder zich zo voelt. Je vader of moeder is degene met de problemen. Jij bent niet verantwoordelijk voor hun gedrag. Je kunt je ouders ook niet beter maken. Hij/zij is de enige die er iets aan kan doen.
Lees meer over ‘voor mijzelf’
Gevolgen voor mij
Als je ouder psychische en/of verslavingsproblemen heeft kan dit…
Hoe zorg ik voor mijzelf?
De problemen van je vader of moeder kunnen ook veel gevolgen hebben voor jouw leven. Het…
Verhalen van anderen
Op deze pagina lees je de verhalen van jongeren die in een soortgelijke situatie zijn…
Waar vind ik hulp?
Vind je het lastig om met vrienden, familie of iemand anders uit je omgeving te praten? Heb…