Vind je het lastig om met vrienden, familie of iemand anders uit je omgeving te praten? Heb je het idee dat dit voor jou niet genoeg is? Lijkt het je fijn om je verhaal met een leeftijdgenoot in een soortgelijke situatie uit te wisselen? Er zijn verschillende manieren waarop je in contact kan komen met een hulpverlener of met lotgenoten.
Online hulp
KOPPsupport
Op deze website kun je je aanmelden voor een online gratis groepscursus voor jongeren (16 t/m 25 jaar) van ouders met psychische problemen. Onder begeleiding van twee deskundigen kun je ervaringen uitwisselen met andere jongeren en leer je hoe je om kunt gaan met de problemen van je ouder. Je doorloopt samen met de andere jongeren een programma van 8 of 9 sessies.
Online hulp
Grip op je Dip
Heb je het gevoel de grip op jezelf, op de dingen om je heen kwijt te zijn? Grip op je Dip kan je helpen daar iets aan te doen. De website geeft informatie en tips over dips en depressie. Ook kan je mailen met een deskundige of een online groepscursus volgen in een chatbox (zonder beeld en geluid). De groepscursus is een praktische cursus van zes chatsessies en is gratis te volgen. Kijk voor meer informatie op de website van Grip op je Dip.
Mail, bel of chat met een hulplijn
Mailen met een deskundige
Heb je een vraag of wil je advies? Wil je graag met iemand praten over de problemen van je ouders of de gevolgen die jij daarvan ervaart? Wil je even je verhaal kwijt? Via deze website kun je mailen met een deskundige.
Mail, bel of chat met een hulplijn
Bellen of chatten met een deskundige
De Kinder- en jongerentelefoon: chat of bel gratis 0800 0432
Jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen (gratis) bellen of chatten met allerlei vragen. Kijk voor meer informatie op www.kindertelefoon.nl
Chatten met een hulpverlener via @ease
Via @ease kun je chatten met getrainde vrijwilligers van je eigen leeftijd. Ook kun je op verschillende locaties zonder afspraak binnenlopen bij @ease. Kijk voor meer informatie op www.ease.nl
Denk je aan zelfmoord? Of ben je bang dat je ouder misschien zelfmoord wil plegen?
Chat of bel gratis met 113 of vind informatie op hun website www.113.nl.
Lotgenotencontact of contact met een ervaringsdeskundige
Soms is het juist fijn om met iemand te praten die precies weet wat jij doormaakt. Dat kan met lotgenoten van dezelfde leeftijd, maar ook met een volwassen persoon die opgeleid is tot ervaringsdeskundige.
Naasten Centraal Young is een lotgenoten community voor jongvolwassenen die een naaste hebben met psychische en/of verslavingsproblemen. Je kunt hier terecht voor herkenning en steun. Ze organiseren contactgroepen, workshops en andere activiteiten om ervaringen uit te wisselen.
Kijk voor meer informatie op https://www.naastencentraal.nl/naasten-centraal-young/
Hulp in de omgeving
Individuele hulp
De Kinder- en jongerentelefoon: chat of bel gratis 0800 0432
Je kunt altijd je huisarts bellen om een afspraak te maken voor individuele hulp. Mocht je het vervelend vinden richting je ouders, een huisarts heeft zwijgplicht en vertelt dus niet over je bezoek aan je ouders. Daarnaast bieden ggz-instelling ook hulp in de vorm van gesprekken met een hulpverlener. Soms heb je hiervoor wel een verwijzing van je huisarts nodig.
Op scholen zijn vaak vertrouwenspersonen; een leraar, een schoolpsycholoog of een maatschappelijk werker. Gesprekken met zo’n vertrouwenspersoon zijn meestal onder schooltijd. Je ouders hoeven er dus niets van te weten. Je kunt je mentor hiernaar vragen of op de website van je school kijken.
Hulp in de omgeving
Groepscursussen
Volg een face-to-face groepscursus bij jou in de buurt.
Tijdens een face-to-face groepscursus kom je in contact met jongeren die in eenzelfde soort situatie zitten en leer je vaardigheden om met die situaties om te gaan. Informeer bij je huisarts of een ggz-instelling, waar zulke cursussen bij jou in de buurt georganiseerd worden.